top of page

Rejtett titkok az érzelmek titkos világáról

"Ha felforr az agyvizem...", "Ha elönt a méreg..." akkor mi történik? Emlékszel rá? Sok nő erre az utolsó pillanatra már nem is emlékszik, mert mintha egy vörös posztót engednének le, megszűnik tér és idő és jön a ROBBANÁS! Hogy lehet ezt visszafordítani? Mi az a képesség, ami minden nőben ott van, csak elő kell hozni? Mi az az egyszerű, praktikus stresszekezlő gyakorlat, ami zsebben is elfér?


Ahhoz, hogy ezekre a kérdésekre választ kapj, meg kell ismerned mi zajlik benned, és azok miértjét.
"A düh olyan tolvaj, aki ellopja a szép pillanatokat."
Joan Lunden


Persze, hogy Amerika...


Daniel Goleman (https://hu.wikipedia.org/wiki/Daniel_Goleman) amerikai pszichológus 5 tényezőt dolgozott ki, amelyek meghatározzák az érzelmi rugalmasságot, ami lépésről lépésre fejleszthető.


Képzeld el ezt a szupererődet úgy, mint egy "Kelj fel jancsit". Mikor padlóra kerülsz, akkor hirtelen visszaránt a súly. Nem ígérem, hogy nem fogsz padlóra kerülni, de azt igen, hogy fel fogsz tudni állni. Ha fejleszted magad, akkor lesz erőd, bátorságod és kitartásod hozzá, hogy visszahozd magadat és ismét pályára állítsd magadat.Az előző cikkben az 1. állomást: Az Öntudat titkait tártam fel.
2. állomás: Az Önszabályozás titkaiÉrzelem és értelem

Minden érzelem érzelem. Nincs jó, vagy rossz, hanem egy energia, amely cselekvésre ösztönöz. Az agy pedig kidolgozza az ügyes módszereket, figyelembe veszi a szabályokat, korlátokat, amelyek elősegíti vagy épp megakadályozzák a cselekvést. Persze nem ilyen egyszerű, mert filozófusok, pszichológusok hada kutatja már a kapcsolatot az ész és az érzelem között.Önszabályozás definíciója

Az érzelmek szabályozása nem jelenti azok elnyomását, elfolytását. A szabályozás jelentése egy irányítási folyamat, amelyet használva, ha összecsapnak a hullámok, akkor be lehet avatkozni, még mielőtt teljesen elsüllyedne a hajó.


Az önszabályozás egy képesség, amellyel a célokat lehet kitűzni, elérni és ehhez az érzelmek adják a plusz energiát. Az érzelmek lesznek amik elgáncsolhatnak, de fel is állíthatnak, ha keresztbe húzza valami a számításaidat.


Az érzelmek nem akaratlagosak, azok nem kierőszakolhatóak. Viszont van ráhatásunk, hogy mit kezdjünk velük. Befolyásunk van rá, hogy hogyan éljük meg, hogyan értelmezzük és hogyan fejezzük ki azokat. Ezzel a tudatos képességgel medrében tarthatóak a negatív és pozitív érzelmek is úgy. Kisebbek lehetnek a kilengések mindkét irányba, és az érzelmi hullámvasút is kisebb utat járhat be.


Az önszabályozás egy olyan képesség, amelyet ha megtanulsz használni, akkor kontroll alatt tudod tartani például a tehetetlen dühöt, ami a türelmetlenséget is okozhatja és így megakadályozhatod a kiabálást és az utána érkező bűntudatot, lelkiismeret furdalás.Hogyan fejlesztheted az önszabályozás képességét?

Hatékony stresszkezelési gyakorlatokkal, amelyek képesek a szokásos mókuskerékből kibillenteni.


Ilyen hasznos kis zsebben elférő gyakorlat a nagyszerű a FENT/LENT gyakorlat. Ha problémára fókuszálsz, akkor figyeld meg a testedet. Általában ekkor befeszül a test, és lefelé nézel. Ezzel az a baj, hogy csak a problémát keresed, nem pedig a megoldást. Azonban ha felnézel és felteszed magadnak a kérdést: Mit is szeretnék? Akkor máris nem a problémára, hanem a megoldásra fókuszálsz.


Ilyen praktikusan elegáns gyakorlatokkal visszazökkenthető a lelki állapot a helyes medrébe, ahol ismét egyensúlyba kerülhet, megnyugszik a test és a lélek, lecsendesül az elme.


Mi jön az önszabályozás után? Hamarosan a következő cikkből kiderül.
Szeretnék neked segíteni. Megengeded?

Szeretnéd megérteni a saját okozataidat, választ kapni a miértjeidre és ebből a tudásból magabiztosságat kovácsolni egy boldogabb, elégedettebb és mosolygósabb élethez?


Foglald le első online konzultációs időpontodat, írd a megjegyzésbe, hogy "ÖNSZABÁLYOZÁS2022" és azonnal 10% kedvezményt kapsz az első konzultáció díjából. (A kedvezményedet legkésőbb 2022. április 15-ig tudod felhasználni.)


Dániel Erika


Hősnő Coach


mobil: 06-30-820-2788


e-mail: erika@hosnocoaching.hu28 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page