top of page

Mit okoz, ha nincs időd magadra?

Frissítve: 2022. jan. 12.

Az anyáknak alig jut ideje önmagukra, ezt egy 2019-es felmérés is alátámasztja. Sajnos nekik minden fontosabb, mint önmaguk. Pedig ahhoz, hogy a gyerekeknek tudjunk adni mi anyák szeretetet, törődést, türelmet és figyelmet, szükség van, hogy néha máshonnan is töltekezzünk, mint csak belőlük. Épp úgy, mint a telódat, ha lemerül felteszed tölteni, magadat hogyan töltöd fel?


Az előző cikkben körbejártuk, hogy mindenkinek mást jelent az énidő, mégis van közös bennük, amely nem csak a lelki, hanem a testi egészségnek is elengedhetetlen része. Kitértünk arra is, hogy mi az ami annak látszik, és mégsem énidő. Mivel nyugtatjuk magunkat, azonban azok a tevékenységek inkább lemerítenek, mint feltöltenek. Azonban nem állunk meg itt! Vizsgáljuk meg együtt, hogy ha nincs időd magadra, akkor meddig húzhatod? Mit okoz, ha nincs időd magadra?


A probléma, az idő!

Kisgyermekes anyukáktól gyakran hallom és én magam is megéltem, hogy önmagunkra, sosem jut elég idő. Minden fontosabb. Hiszen első a gyerekek, aztán a gyerekek életben tartása ;) , na meg a férj, az egyéb beeső teendők, a takarítás, háztartás, mosás, ügyintézés.... (még bőven folytathatod a sort). Így biztosan nem fér bele a nap 24 órájába az, hogy magamra is fordítsak egy kis időt. Meg "csak anyi időm van, hogy végiggörgessem a híreket". Ismerősek ezek a gondolatok?


Azonban mint minden, amit háttérbe szorítunk, szőnyeg alá söprünk, egy idő után utat tőr magának. Nincs ez másképp önmagunkra fordított minőségi idővel sem.


Szeretnél magabiztosabb lenni? Töltsd le az ingyenes önbizalom növelő tippeket.

Ha elfeledkezünk önmagunkról, vágyainkról, létezésünkről, mert minden idegszálunkkal másokról gondoskodunk, másokhoz alkalmazkodunk, akkor az savként emészt fel. Ilyenkor a test is jelez, mert görcsössé válik, például: beáll a derék, ínhüvely gyulladás alakul ki, görcsössé válnak a mozdulatok, beszűkül a mozgási tartomány, túl sok gyomorsav termelődik. Mindeközben hajthatatlan vágy jelentkezik az édességek felé, vagy más önjutalmazás felé.Szeretnéd tudni mit csinál egy jó coach?Kattints ide.


Gyakran a környezet veszi észre először a változást, és eleinte vicces, majd bántó jelzőket kezdenek használni, mint például: a sárkány, a mártír, a türelmetlen, a túlérzékeny, a túlreagáló…stb. Sajnos ezek nem segítenek, pedig gyakran segítő szándékkal osztják meg a gondolatokat. Sajnos ezek a bántó jelzők, még nagyobb nyomást gyakorolnak az amúgy is túlérzékeny, fásult anyukákra. Ettől még inkább bűntudatuk lesz, mert ezt sem tudják "tökéletesen" csinálni. "Bezzeg más biztosan tökéletesen türelmesen, vidáman, mosolyogva csinálja". Más biztos nem veszekszik a gyerekekkel, nem ordítozik és nem borul ki nap, mint nap..."


Ilyenkor az anya, elkeseredik, már maga sem tudja, hogy mi a gond, egyszerűen csak robbanásig feszül és minden kicsattanás után még lejjebb süllyed az önmarcangolás mocsarában. Akkor mégis hogy lehet ebből a mókuskerékből kitőrni? Hogyan lehet másképp kezdeni a napot, hogy biztosan jól is fejeződjön be?


A következő cikkben is tarts velem, ahol megmutatom az én bevált 5 lépéses kidolgozott ITTaKV gyakorlatomat, amivel a kicsik mellett is sikerült lecsípnem magamnak énidőt.


Köszönöm, ha megosztod a barátaiddal, anyatársaiddal, hiszen ezzel is segítesz nekik, hogy jobban érezzék magukat.


Szeretnéd megtalálni szakember segítségével a saját, hatékony, feltöltő és ellazító énidődet? Kattints ide és foglald le időpontodat.

Maradjunk kapcsolatban!Minden nő hősnő! Csak nem mindig érzi annak magát.


Szeretettel:

Dániel Erika

Hősnő Coach

Mobil: 06-30-820-2788

Email: erika@hosnocoaching.hu53 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page