top of page

Mi a türelem titka? - IQ vagy EQ kell hozzá?

Frissítve: 2022. febr. 15.

„Két IT szakember beszélget: - Tegnap megkértem a barátnőm kezét! - meséli az egyik. - És, igent mondott? - kérdi a másik. - Nem tudom, még nem válaszolt az email-emre...”Sokan gondolnák, hogy az informatikusok mind ugyanolyan zseni kockák. Mint ahogy azt is, hogy minden kisgyermekes anyuka csak többes számban tud beszélgetni. Ezek mind sztereotípiák.


Ahogy nincs két egyforma informatikus, úgy nincs két egyforma kisgyeremekes anyuka sem. Azonban mégis lehet bennük valami közös. És ezt mondom úgy, hogy én is kisgyermekes anyuka vagyok annak minden jó, jobb és kevésbé jó oldalával.Mi a közös egy informatikusban és egy kisgyermekes anyukában?


Ma is gyakran az a kép él az IT-sokról, hogy zsenik, kockák, maguknak való, különc figurák. Nem találják helyüket sem a munkahelyükön, sem pedig a magánéletben. Nagy ívben elkerülik a nem hasonszőrűeket, melegítőben járnak, gondozatlan a hajuk, szürke karikás a szemük, és csak a klaviatúrát püfölik meredten egész nap. Sok kávét isznak és csak 0 és 1-ben gondolkodnak. Pedig ma már nem minden informatikus ilyen.


Ahogy a kisgyermekes anyukák sem "csak" a gyerekekről tudnak beszélgetni, nem csak cicanaciban járnak és nem mondanak le a saját feltőltődésükről sem. Nem mindenkinek karikás a szeme (hallottam már róla, hogy van, akinek alszik a gyermeke 😉 ) Sőt, van aki a teát szereti, nem pedig a kávét. De viccet félre téve, attól, hogy egy nőnek gyermeke születik még nem kell lehúznia a rollót, bezárkóznia, csak a gyermekeknek élnie és feláldoznia magát.


Azt tapasztalatom a kisgyermekes anyukáknál, hogy gyakran felmerülnek kétségek, tehetetlen düh, és bűntudat a testével, az érzéseivel, és a vágyaival kapcsolatban. Mit szabad neki tennie, mit engedhet meg magának, mit csinálhat anyaként, nőként, feleségként...stb. Mi ő még azon túl, hogy anya?


Az első gyermekkel átrendeződnek a nők. Megváltozik, ahogy saját testükre-lelkükre, a gyermekükre, a párjukra tekintenek. Új érzések törnek felszínre, amelyekkel gyakran nincs idő foglalkozni. Ezeket tudatalatt befolyásolnak az életükben szerzett vagy látott tapasztalatok, szülői minták. Sőt még megszámlálhatatlan külső és belső elvárással is szembe kell nézniük. Ezek után nem csoda, hogy a nők már azt sem tudják, hogy mit is szeretnének, mit érezhetnek, mit gondolhatnak önmagukról, az érzelmeikről, a vágyaikról.


Minden eltemetett, feldolgozatlan érzés pedig gócként ott ragadnak, feszülnek, fájnak. Ami pedig a szőnyeg alá kerül az egy idő után rothadni kezd. Évekkel később mikor már elviselhetetlenül bűzlik, akkor kitőr és mindent visz, mint egy érzelmi cunami, ami után csak a gyötrő bűntudat marad.Senki nem így tervezte….


A gyermekvállalás időszaka egy olyan időszak, amire nem lehet felkészülni. Persze lehet utána olvasni, megfogalmazni, hogy „milyen szülő NEM” vagy „milyen szülő leszekelveket. Lehet rá tudatosan készülnöd. De az elvekkel az a baj, hogy egy idő után nem adnak, hanem elvesznek. Ahogy egy kedves kollégám fogalmazott, az elvek olyanok, mint a (anyásan fogalmazva) puki, egy ideig tartogatod, aztán elengeded.Senki nem úgy tervezte, hogy türelmetlen lesz, kiabálni fog, kiborul, elege lesz egyszer a gyerekéből, akire úgy vágyott.


Nem is lehet felkészülni arra a mérhetetlen csalódottságra önmagaddal szemben, amikor sokadik szoptatás után sem indul a be a tejed. Arra a fájdalmas bűntudatra, amit a rettegett cumisüveg és a tápszer választása jelent a szoptatás természetességével szemben. Arra a fizikai fájdalmakkal járó kimerültségre, ami a sokadik átsírt hasfájós éjszaka után jelentkezik. Arra a mély lelkiismeret furdalásra, ami a hétfő reggeli sokadik kiöntött ital, testvérrel való acsarkodás és az idő nyomása miatt jelentkező türelmetlen ordítás-kiborulás okoz. Ha őszinték vagyunk egymással, akkor még lehetne folytatni a sort, ugye?


Viszont bármikor dönthetsz úgy, hogy ebből elég volt. Lehet érte tenni, hogy a jövőben másképp csináld. Másképp tekints önmagadra (jelenben és múltban) és a benned zajló eseményekre. Hiszen, ha tudod, hogy hogyan működsz stresszhelyzetekben, milyen érzelmek vezérelnek, mi történik veled, ha elönt az érzelmi cunami, akkor megértheted magad. Ha pedig megérted magad, akkor elfogadhatóbbá és szerethetőbbé válhatsz önmagad számára is.


Még akkor is, ha a tested megváltozott az otthon töltött idő alatt, ha kerülöd a felnőtt társaságot, mert félsz beszélgetni, ha folyton bűntudatod van a lobbanékonyságad miatt.


Hiszen, ha te változol, akkor változik veled a világ is és így ismét türelmesebb, és mosolygósabb lehetsz. Ismét jelen lehetsz az életedben, nem pedig árnyékod régi önmagadnak.Ki ne szeretne türelmesebb és mosolygósabb lenni 2022-ben? Kattints és regisztrálj a 2022. február 24. 13 órától tartandó eseményre.

EQ vagy IQ?


Ma már közismert, hogy a tehetség és az IQ szint nem minden. Darwin óta azt is tudjuk, hogy a változó környezethez az alkalmazkodik leggyorsabban, aki a legrugalmasabb. Mégis mi kell egy jobb élethez?


A 80-as, 90-es évektől az IQ mellett az EQ is fontos szerepet kapott. Sőt, az érzelmi intelligenciát tanulmányozó pszichológusok az utóbbi időben azon a véleményen vannak, hogy sokkal fontosabb szerepet játszik az életben az EQ, mint az általános intelligencia. Az IQ az információ feldolgozásra és a megfelelő döntések meghozatalára való képesség. Az EQ pedig az érzelmek feldolgozásának képessége és az ezek alapján meghozható döntések meghozatalára való képesség.


Az IQ-t nehezebb megváltoztatni, könnyebben mérhető, és sokkal stabilabb, mint az EQ. Az EQ viszont olyan, amit könnyebb fejleszteni é