top of page

Így számolj le egyszerűen és hatékonyan a tökéletesség lelkiismeret furdalásával!

Frissítve: 2022. ápr. 27.


Te is többet tervezel, mint amit meg tudsz valósítani? Kifolynak a napok a kezeid közül? Folyton halogatsz? Lelkiismeret furdalásod van, mert sosincs elég időd, pedig csak jól akarod csinálni? Környezeted szerint mindig túl lassú vagy, pedig csak átgondoltan szeretnéd csinálni? Folyton pörgeted az agyadat a tennivalókon mégsem jutsz a végére?


Ha igen, akkor mutatok 3 tippet, hogyan űzd ki az életedből a feladat tologatásos kegyetlen bűntudatodat.

A tökéletesen tökéletlen anyaságról


Először engedd meg, hogy egy saját történettel kezdjem. Mikor megszületett a kislányom, akkor úgy érzetem, hogy képtelen vagyok mindennek és mindenkinek megfelelni. Ott volt a védőnő, a gyerekorvos, az orvosom, a férjem és nem mellesleg egy ismeretlen kiscsomag a karjaimban. Fogalmam sem volt, hogy mit és hogyan kell csinálni. Persze előtte bújtam a könyveket, hogy megtaláljam a „tökéletes anya” receptjét. Tudtam mit nem kell és mit hogyan kell csinálni. Csak azt nem éreztem, hogy mi az az ösztönös anya. Annak sehol sem találtam a megoldását.


Zúdult rám a mások elvárásának megfelelése és a saját magam támasztott elvárásoknak való megfelelés. Közben pedig türelmetlen voltam:

  • Miért nincs már tejem, pedig ömlenie kellene.

  • Miért nem érzem az ösztönöket, pedig mindenki mondta, hogy majd ráérzek.

  • Miért nem tudok tökéletesen vidáman mosolyogva anya lenni, pedig azt láttam, hogy ha kijönnek a kórházból akkor idilli a helyzet otthon.

  • Miért nem megy már le a hasam, pedig mindenki nádszál vékony lesz a szülés után.

  • Miért nem érzem magam feleségnek, pedig mindenki ellátja a picit és odabújik a férjéhez.


Úgy éreztem beleőrülök a helyzetembe, hiszen mindenkinek olyan könnyű, akkor én miért érzem magam olyan rosszul.


Ebben a helyzetben, akkor még nem tudtam, hogy valójában mi is állhat a háttérben. Ma már tudom, és ezért is léptem a segítői szakmába, hogy támogassalak, megnyugtassalak kedves olvasóm abban, hogy te sem vagy egyedül, és melletted állok.

Számolj le a tökéletességel 3 lépésben


Ezért összeállítottam neked egy 3 lépéses cselekvési tervet, ami nekem is segít nap, mint nap abban, ha ismét előtör a vágy a tökéletességre és fülön csípem magam, hogy emiatt halogatok. Ugyanis hiszem, hogy nem lassúak vagyunk, hanem sokszor azért halogatunk, mert szeretnénk tökéletesen rászánni elég időt, energiát, környezetet, hogy létrehozzuk a saját megoldásunkat. Csak éppen ezzel szoktuk önmagunkat elgáncsolni és a feladat meg nem csinálásával a bűntudat sodrásába állítani.Hogyan számold fel a tökéletesség iránti megfelelési kényszeredet?1. Maradj erőn belül! – Szeretünk erőn felül belepréselni egy napba feladatokat. A férjem mindig azt mondja, mikor felsorolom, hogy hétvégén mit szeretnék megcsinálni, hogy „Ne felejtsd még ki a sorból az olajcserét, a kocsi takarítást és gumi nyomást”. Na pafff!!! Ilyenkor kapok a fejemhez, hogy jócskán túlvállaltam azt a napot. Ezért én azt tűztem ki, hogy egy napba csak 3 dolgot tervezek be, azt elvégzem és örülök, hogy hatékonyan telt a napom. Te bátran kezd először 1 feladattal és ne felejtsd el, hogy mikor elvégezted, jutalmazd meg magad azért a feladatért, hogy elvégezted. Jöhet érte egy falat csoki, mert boldogságból sosem elég 😊

2. Állíts reális határidőt! – Szeretünk optimistán tervezni, éppen ezért kevesebb időt szánunk a feladatra, mondván úgyis lesz rá idő. Nem tervezünk a véletlenekkel, például azzal, ha a gyerek éppen akkor lesz éhes, mikor már mindent kipakoltunk a szekrényből. Ezért bátran hagyj rá időt, hogy elvégezd a kitűzött feladatot.

3. Csak csináld! – Nem kell tökéletesnek lennie a körülményeknek, a helynek, az időnek…stb. Csupán elég jónak ahhoz, hogy bátran csináld. Vedd előre azt a feladatodat, amit régóta halogatsz és bátran nézz szembe vele. Lépd meg, hogy ma megcsinálod, jöhet égzengés, árvíz, vagy földrengés. 😊 Nekem ilyen volt a hétfő délelőtti asztal festés. Már nagyon régóta halogattam. Ezért beterveztem, hogy ha törik, ha szakad hétfőn délelőtt megcsinálom. A 1,5 éves kisfiamnak kihoztam vizet, nasit, homokot és egy plusz ecsetet. Aztán nekiestem csiszolni, majd festeni. Nyakig festékesek lettünk, volt, hogy hangot adott, hogy inkább vele foglalkozzak, mint a festéssel. Viszont álltam a sarat és befejeztem. Büszke voltam magamra és rá is, hogy végig csináltuk. A végén pedig mindketten a jól megérdemelt jutalmunkat is megkaptuk.Hogy érzed most magad? Mi változott benned? Mi lesz az az első feladat, amit ma megcsinálsz és meg is jutalmazod magadat utána?


Ezt a gyakorlatot bármikor előveheted. Használd egészséggel és tökéletesen tökéletlenül. Nem kell pontról pontra csinálnod, az is elég, ha megenged magadnak, hogy csak csináld.Maradjunk kapcsolatban!
Ha van kedved tarts velem legközelebb is, addig is kívánom neked büszkén éld meg a sikereidet, mert minden nap vár rád legalább egy sikeres és boldog pillanat.