top of page

Hogyan tedd rendbe a viszonyodat a pénzzel egyszer és mindörökre?

Frissítve: 2022. ápr. 26.

A női pénzügyi tudatosság és tudatalattiság viszonyáról 4+1 személyiség típuson kersztül


Mi nők nehezebben beszélünk a pénzügyekről. Talán a szüleinktől látottak, talán a hallott intő utasítások, talán a gyerekkori mesék, talán az iskola tanításai, talán valami láthatatlan, de belső szorongató érzés miatt.Sok nő küzd ki nem mondott ellentmondásos pénzügyi viszonyával, mintha egy harmadik fél lenne, egy bűnös szerető, akiről jobb nem tudni, nem beszélni, és inkább a szőnyeg alá rejteni. Pedig pont a nőknek kellene beszélniük a pénzzel kapcsolatos viszonyukról, mert ők, akik a legtöbbet vannak a gyerekekkel, így láthatatlanul is átadják a pénzzel kapcsolatos rejtett mintáikat.


Pont nekik kellene nyíltabban beszélniük a költéssel kapcsolatos érzéseikről, mert ők, akik beosztják a családi kasszát, figyelnek, hogy mindenki megkapja azt, amire vágyik. Azonban pont ők, akik már magukra nem, vagy csak csekély mértékben mernek költeni.


Te tudod, hogy mi az oka, amiért a nők gyakran óckodnak a pénz témájától? Mi az oka ennek a bűnös, ellentmondásos női viszonynak? Felismered, hogy mit kaptál és adsz tovább a lányodnak?A sértő viccek sebhelye

A pénz és a nők sok családban viccelődés témája. Sok férfi vicc szól arról, hogy a nők hogyan költekeznek túl, még "Isten pénzét is elszórják”. Akadnak olyan családok is, ahol tényként állapítják meg - általában a férfi tagok - hogy „nem szeretik a pénzköltő nőket”. Van, ahol pedig csak a férfi költhet és a nő nem, mert „aki fizet az az úr és nem a hölgy”.


Ezek az olykor vicces mantrák nem is olyan poénosak. Mert az érzékeny női lelken láthatatlan sebeket ejtenek, amelyek felnőtt korra beforrnak, de a heg a bőr alatt ott marad és mardos. Már rég nem emlékszik rá, hogy mi okozta a heget, talán már a heg is alig-alig látszik, de a lélek nem felejti el a nyomasztó fájdalmat.


Tudatalatt a beépült mantrákat mozgatja, és a nő, mint marionett bábuként maga sem érti, hogy mi is zajlik benne, amikor a boltban átadja a kártyáját a pénztárosnak. Azonban már a karon ülő gyermek is képes megfigyelni és azonnal levenni, ha anyának megremeg a szájaszéle, befeszül a válla. Mire felnő, és ugyanúgy áll a pénztárnál, már nem tudja, hogy miért, de neki is ugyanúgy megremeg a szája, befeszül az izma.

Milyen személyiség típusokat különböztetünk meg a pénz kapcsán?

Dr. Brad Klontz pénzügyi pszichológus, a pénzhez való tudatalatti viszonyunk alapján, négy lehetséges típust különböztetett meg, amiket nem szó szerint, inkább nőiesítve, plusz eggyel kiegészítve dolgoztam át a tapasztalataim alapján.


1. A kis királylány (a pénzkerülők): „A lelki boldogsághoz nem kell holmi pénz.” Aki ezt a programot futtatja a tudatalattijában, az onnan veheti észre, hogy rossz érzése van, ha a pénzről kell beszélnie, vagy hozzáérnie. A pénz számára valami becstelen, bűnös dolog, jobb távol maradni tőle. A pénz inkább megalkuvás számára, mint boldogság. Számára a gazdag emberek gyanúsok, mert „biztosan” másokat kihasználtak a vagyonukért. Szeretik elkerülni a tervezést, a jövőbe látást, és gyakran túlköltekeznek.


2. A Dagobert bácsi/nénik (a pénzbálványozók): „A pénz boldogít, de sosem elég.” Aki ezt működteti, az onnan veheti észre, hogy a pénz birtoklása okoz neki örömforrást. A kihívás: a spórolás, a sikerélmény: a duzzadó pénztársa és a kudarc: a költekezés. Ha lyukas a nadrág, elnyúlt a 20 éves póló az attól még jó, pedig már megtehetné, hogy beújít. Továbbá munkájuk gyakran fontosabb, mint a családjuk, mert számára a pénzkeresést „csakis értük” teszi.


3. A kalóz (a státusz vásárlók): „A pénz hatalom, és nélküle senki vagy.” Aki ezt a programot működteti annak a pénz hatalmat ad, státuszt a társadalomban. Az önértékelését a pénzből nyeri, nem a lelkéből. Sokat dolgozik, nem tud leállni. Általában rossz anyagi körülmények közül küzdötte fel magát. Korán megtanulta, hogy csak vérrel és verejtékkel lehet csak gazdagnak látszani. A kulcs a látszaton van. Számára a kihívás: a verseny, a bizonyítási vágy, a sikerélmény: a még nagyobb, több, jobb…, a kudarc: ha mások nem veszik észre. Szeret többet és nagyobbat mutatni magából. Nem őszinte sem önmagával, sem közvetlen családjával a pénzügyi helyzetéről.


4. A kupontündér (a veszélyes pénz): „A pénz legjobb helye a matracba varrva van.” Aki ezt a programot működteti az a pénzzel kapcsolatban túlzottan éber, gyanakvó. Azt fürkészi, hogy éppen ki, miért és hogyan szeretné átverni, kihasználni. Mindenhol megerősítést keres, hogy a világ tele van átró, megrövidítő alakokkal. Keres az akciókat, az olcsó dolgokat, és a kuponokat. A pénzügyeivel kapcsolatban szorongó, képes a pénzügyi helyzetét még a családja előtt is titokban tartani.


+1 Az örökösnő (a nagy játékos): „Aki nagyban játszik, nagyot kaszál.” Aki ezt a programot működteti annak életét a pénz megszerzése, elvesztése, megszerzése hullámvasút mámoros izgalma teszi teljessé az életét. Szeret nagyokat játszani, nyerni, és ha elveszti, akkor újrakezdi. Nagy kapcsolati hálóval rendelkezik és gyakran kér kölcsön. Szerencsés esetben nem az egész családi vagyont játssza el.Mit tégy, ha felismertél egy típust?

A te kezedben a döntés. Te is képes vagy rá, hogy változtass, és begyógyítsd a lelki sebeidet.


Készen állsz, hogy mélyebben is ránézz a saját viszonyodra és egyszer és mindörökre rendbe tedd a viszonyodat a pénzzel? Önmagadáért és a gyermekeidért?


Ha igen, akkor jelentkezz A Pénz és az NŐ izgalmas workshopra itt. Kövesd a Hősnő Coaching oldalát, ahol online és személyes workshopokon keresztül vezetlek, hogy boldogabb és elégedettebb...és persze mosolygósabb életedhez vezető úton.Ha azonali segítségre van szükséged, akkor kattints ide.Dániel Erika

Rendszerszemléletű

Megoldásorientált