top of page

Hogyan NE hidd el, hogy önbizalomhiánnyal születtél?

Frissítve: 2022. okt. 26.


Sok nő azt gondolja, hogy önbizalomhiánnyal született, mert visszahúzódó, nehezen kezdeményez beszélgetést egy társaságban, vagy mert az anyukája tett arról, nehogy elbízza magát. Ezt még a karantén utóhatása és az anyasággal járó bezártság, vagy a munkába visszalépés miatti félelem képes jobban felerősíteni. A végén pedig a nők már fásulttá, kedvetlenné, türelmetlenné, sárkányossá válnak mind a családjuk, mind önmaguk számára is és maguk sem értik mi történik bennük. Mégis mit lehet tenni ellene?Ahol az okok születnek

Nem véletlen, hogy itt vagy és belekezdtél az olvasásba. Te is szereted tudni az okokat, hogy miért veled, miért most történnek azok az események, gondolatok, amelyek olykor éjjel sem hagynak nyugodni. Ha úgy érzed, hogy tennél magadért, de folyton elgáncsol valami láthatatlan erő, vagy épp a házimunkába menekülsz inkább, mert az már ismerős terep, akkor állj meg egy pillanatra. Eljött az idő, hogy változtass. Amit ilyenkor tehetsz önmagadért és egyben ez a legnehezebb, hogy lelassulsz és megengeded magadnak, hogy foglalkozz a benned kavargó gondolatokkal, érzésekkel.Ahol az önbizalom születik

Az önbizalom nem velünk született képesség, hanem egy tanult folyamat része. Sokkal nagyobb hatása van az életre, mint azt elsőre gondolnád. Egy képesség, amely nem jó, ha velünk van, hanem szükséges dolog a teljesebb, boldogabb élethez. Egy hit, hogy elég jó vagyok. Egy bizalom, a saját döntéseimben és abban, hogy elég jól csinálom.


Az önbizalom az, amely képes összekötni a vágyakat a tervekkel, képes cselekedetekre lebontani az álmokat, hogy azok valóságot alkossanak.


Az önbizalom az, amely felemel a mélypontokról, és talapra állít egy rosszabb periódusban is.Ha nincs önbizalom

Ha nincs ez a szuper készség, vagy alacsony lángon pislákol, akkor az kihat a mindennapokra. Csökken az elégedettség szintje, amely kihat az egész életminőségre is, sőt még a párkapcsolatra is.


Ha nincs meg a kellő elégedettség, akkor attól szorongóbbá, rosszabbul érezhetjük magunkat a bőrünkben és kedvetlenné, mosolytalanná, fásulttá válhatunk. Egybemosódnak a napok, céltalanná válik az élet, kifolyik a kezünk közül az irányítás.


A legapróbb vágyakat is tologatjuk, akár egy régóta tervezett esküvőt, vagy az autóvezetést.


Az önbizalom szintje negatívan hathat ki a hangulatunkra, a közérzetünkre és még a teljesítményünkre is.Mitől függ az önbizalom szintje?

Mi emberek jobban szeretünk másokat, a környezetet, a géneket…stb okolni, mint önmagunkba belenézni. Az önmagunkba irányuló figyelem olykor félelmetesnek tűnhet, mert ismeretlen terep. A külvilág viszont megfogható, okolható. És ebben van némi igazság is, de nem a teljes.


Az önbizalom szintje nem statikus, hanem fejleszthető. Vannak dolgok, amik rajtunk múlnak és vannak, amik nem. Van amit lehet tenni érte és kell is, és van, amit jobb elfogadni, mert megváltoztathatatlanok.


Nézzük meg azokat a tényezőket, amik nem rajtunk múlnak, hanem kapott anyagként velünk járnak:

  • A gyakran emlegetett gének. Hiszen van, aki introvertált típus, kissé melankolikusabb, visszahúzódóbb.

  • A szocializáció. Például: „gyerekkorban ezt láttam”, „mert az anyám letörte az önbizalmamat”, „az apám bűntette az akaratosságomat”, „az iskolában a tanár folyton engem piszkált”, „az osztálytársaim folyton csúfoltak”, „a testvéreim bántottak, kinevettek"…stb. Vagy felnőtt korban egy rossz párkapcsolat, anyós kapcsolat is kihatással lehet az önbizalom szintjére.

  • A környezeti hatások pl.: betegség, válás, rossz munkahelyi légkör…stb.

Ezek külön-külön is képesek rombolni az önbizalmat, együtt meg teljesen aláaknázni és elindítani egy negatív spirált.


A jó hír, hogy ha van negatív spirál, akkor van pozitív is.


Itt jönnek be azok a tényezők, amelyek rajtunk múlnak, és amit tehetünk azért, hogy az önbizalmunk szintje a negatív hatások ellenére, amikre nincs ráhatásunk is képes legyen növekedni. Ezek a tényezők:

  • A gondolkodás.

  • A döntések.

Nem mindegy, hogyan gondolkodunk és beszélünk önmagunkról? Pl.: „Folyton bántom a mondataimmal önmagamat, vagy képes vagyok elismerni önmagamat?”


Mennyire tudunk kockázatot vállalni, vagy csak a biztosra menni? Pl.: „Minden akadály, vagy egy kis akarattal akár megugorható kihívást is látsz közte?”


Hogyan bízunk a saját döntéseinkben? Pl.: „Tudsz-e hozni felnőtt döntéseket, vagy szereted, ha inkább más dönt helyetted?"


Mit gondolunk a saját fejlődésünkről? Pl.: "Bízom-e a fejlődésemben, hiszem-e hogy többre vagyok képes?”


Az agyunk átprogramozható és elindulhatsz te is a felefelé vezető úton, csak akarnod kell.


Hogy vagy? Úgy igazán, hogy érzed magad? Meghívhatlak egy játékra, ahol lejátszhatod, hogyan tudnád jobban érezni magad? Kattints és játsz!
34 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page