top of page

Hogyan köpd ki a savanyú cukrot tavasszal? - Még mielőtt teljesen besavanyodnál...1.rész

Frissítve: 2021. ápr. 21.

2.1.rész: A tavasz, a teve és az önismeret
Az előző cikkben már megbeszéltük, hogy mi a tavasz fáradtság. Kitértünk rá, hogyan tudod egészséges testi kényeztetésben részesíteni önmagad, ahhoz, hogy visszanyerd a télen befagyott lelkesedésedet. Ebben a cikkben pedig tovább lépünk, mert mindig van egy lépéssel feljebb. Benne vagy?

Tarts velem és dobd a kukába a rossz érzéseidet nem csak tavasszal.
Nincs minden veszve

Inkább lomha tevének érzed magad és legszívesebben az ágyad pihe-puha kényelmébe burkolóznál? Vagy lennél inkább macska, aki a radiátoron alussza át az áprilisi hó-eső és madárcsicsergés kiszámíthatatlan egyvelegét? Akkor el kell keserítselek, ugyanis amit nagyanyáink tavasz fáradtságként definiáltak, azt sajnos te is mutatod magadon, pedig még nem vagy 70. De, nincs veszve minden.Úgy érzed, hogy kimerültél, vontatott lelkű lettél itt a hosszú tél alatt?
Már az egészségtippek sem mozdítanak meg benned semmit?
Sehogy sem leled magadban azt a buzgó lendületet, ami beindítaná a motorodat?

Tarts velem egy játékra, ami nem csak a tavasz fáradtság leküzdésében tudod hasznosítani, hanem bármely negatív élethelyzet átértékelésében. Elárulom már az elején a poént. A játék végén te magad alkothatod meg a személyes pozitív töltetű szíverősítődet, ami mindig feldobhat, ha elkettyensz.

Érzésekből nincs hiány

A tudatalattink kb. 95%-át nem tudjuk megfogalmazni. A tudatalatti elme irányít minden automatizált fizikai és lelki viselkedésünket.


A tudattalatti bugyrunk mélységben csücsülnek az emlékeink is. Az életünk összes valós vagy vélt, hallott, látott, megélt tapasztalatai. A hiteink és hiedelmeink, a szüleinktől vett mintáink, a hőseink által megalkotott világunk. Amit nagyon nehéz szavakba önteni. A tudatalatti képes gyógyítani, de betegségeket is okozhat. Növelheti a stresszt, de akár enyhítheti is. Éppen ezért, ha minél tudatosabban a használjuk, annál jobban megérthetjük önmagunkat és a rejtett zugainkat is.


A tudatalatti részünk nem tesz különbséget a képzelt és a valóság között. Azonban az erős érzelmekre képes reagálni. Viszont nem elég, csak szavak szintjén megfogalmazni az érzéseinket, hanem fizikai testben megélt változásokra is figyelni kell. Az ügyfeleimmel is gyakran átbeszéljük, hogy ha mélyreható változást szeretnél elérni az életedben, akkor nem elég szavakat mormolni, hanem meg is kell figyelni, hogy az adott érzés mit indít el a testedben.


A tapasztalatom az, hogy elkel a segítség az érzelmek beazonosításához. Nem szoktuk meg, hogy az érzéseinkről beszéljünk. Ha te is olykor elakadsz, hogy megfogalmazd az érzéseidet, akkor elkel hozzá egy kulcs, ami szavakba önti a gondolataidat.


Paul Ekman az érzelemkutatás egyik legnagyobb szakértője szerinte 5+1 db alapérzelmünk van, amelyek


  1. Öröm békés, boldog, elragadtatott, energikus, hálás, nyitott, jókedvű, …

  2. Bánat boldogtalan, borúlátó, elégedetlen, gondterhelt, letargikus, szomorú, …

  3. Düh bosszús, frusztrált, feszélyezett, feszült, ideges, morcos, nyűgös, heves, …

  4. Meglepődés álmélkodó, megrökönyödött, csodálkozó, elképedt, megilletődött …

  5. Félelem szorongó, tehetetlen, ijedt, rémült, megszeppent, riadt, reszkető,…


  1. Undor irtózó, viszolygó, gyomorforgató, ki nem álló, gyűlölő, megvető, iszonyodó, …

Ezek pedig bonthatók tovább is. Olyan érzelmek is kialakulhatnak, amelyek több alapérzelemből tevődnek össze, azonban a játékhoz egyelőre elegendő ezek az alapérzelmek átgondolása.


A következő cikkben pedig kiderül a titok is, hogy mi köze a tevének a boldogsághoz és az önismerethez. Sőt már most elárulom, hogy nem csak egy önismereti játék vár rád, hanem egy ingyenesen letölthető munkafüzet is.Szeretnéd tudatosan élni az életedet és többet megismerni önmagadból? A döntéseid, vágyaid, és érzéseid megértése is foglalkoztat? Kíváncsi vagy a hős utadra? Keress bátran és foglald le az időpontodat.


Beszélgessünk aktívan, célzottan és találjuk rá együtt a saját hősnődre.


Várlak szeretettel

Dániel Erika

a hősnő coach

erika@hosnocoaching.hu

+36-30-919-6598


91 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page