top of page

Hogyan köpd ki a savanyú cukrot tavasszal? - Még mielőtt teljesen besavanyodnál...2.rész

Frissítve: 2021. ápr. 21.

2.2.rész: A tavasz, a teve, a boldogság és az önismeret + munkafüzettelAz előző cikkben megbeszéltük, hogy hogyan működik a tudatalattink, valamint mi az az 5+1 alapérzelem, amit ha tudatosan használsz, akkor segíti a gondolataid, érzéseid szavakba öntését. Ebben a cikkben pedig játszunk. Sőt elárulom, hogy mi a közös a tavaszban, a tevében, a boldogságban és az önismeretben. Benne vagy?


Játékra fel!

Most egy játékra hívlak, amihez készíts elő tollat, papírt és a képzelőerődet. Tudod a hősnők rendelkeznek egy plusz érzékkel, az intuícióval, amit folyton fejlesztenek. De erről majd egy következő cikkben írok. Egyelőre elég lesz a képzelőerőd is.


A feladat: először olvasd el részletesen. Ha úgy érzed, fusd át még egyszer és utána játszd le magadban, az építő, bármit megelevenítő képzeleted segítségével.


A mágnes két pólusa


Ezután figyeld meg magad. Végy elő egy olyan életeseményedet, ami az elmúlt 1 hónapban történt és még mindig keserű szájízzel gondolsz vissza rá. Mondok néhány példát. Mit érzetél, mikor

 • kinéztél az ablakon és lógott az eső lába?

 • 3 fokot mutatott a hajnali hőmérő, és aznapra futást programoztál be a szabadba?

 • csippant a telód, hogy indul az online tornád, de te épp a sorozatod közepén tartottál?

 • ránéztél a tavaly tavaszi ruhidra, és előtte állapítottad meg, hogy neked nem tett jót a karanténkonyha?

 • mikor írnod kellett egy posztot, blogot, vagy videót készíteni a vállalkozásodhoz, azonban az online órák és az óvoda mentesség úgy leszippantott, hogy még a megmaradt porszemnyi motivációd is inkább a szőnyeg alá bújt?

 • mikor tudtad, hogy szívből dolgoztál a héten, azonban még mindig maradt 1-2 határidős feladatod, azonban kint ragyogó napsütésben játszottak a gyerekek?

 • mikor inkább a házi munkát (főzés, mosás, takarítás) választottad, mint a vállalkozásod építését, hiszen azzal gyorsan megélheted a sikereidet?

 • mikor tudod, hogy örülnöd kellene, hogy együtt a család a homeofíszban, homeszkólban és homeoviban, mégis 1 csepp magányra vágysz, hogy meghalld a saját gondolataidat?

 • mikor....


Bátran vedd elő a leglehangolóbb, legnehezebb, legkevésbé szerethetőbb énedet és nézz mélyen a szemébe. Nézd meg neked milyen negatív érzéseid jönnek elő? Bátran nevezd is meg őket.


Hoztam egy listát az Asszertív Akadémia jóvoltából.

Milyen negatív érzések jöhetnek felszínre:


 1. Düh: elégedetlenség, frusztráció, feszültség, ingerültség..

 2. Szorongás: nyugtalanság, aggodalom, kétségbeesés…

 3. Szomorúság: bánat, mélabú, csüggedtség, boldogtalanság…

 4. Unalom: fásultság, kedvetlenség, egykedvűség, érdektelenség, közömbösség…

 5. Zavarodottság: bizonytalanság, tétlenség, tehetetlenség…

 6. Üresség: bűntudat, lelkiismeretfurdalás, kiüresedés..

 7. Undor: gyűlölet, utálat, irtózás….


Most pedig mondd ki, mi akadályoz abban, hogy elfogadd ezeket az érzéseket? Mi akadályoz abban, hogy kimondd megértem az akkori énemet? Elfogadom ami volt, az akkor volt. Elfogadom a belső érzéseimet.


A virágzás időszaka

Térjünk át, a ló másik oldalára.


Tegyük fel, hogy ma este lefekszel és berepül hozzád egy tündér. Olyan icike-picike mint egy apró pillangó. Még annál is kisebb. Van egy hatalmas varázspálcája, amit alig-alig bír el. Most suhint egyet éjjel és azt mondja, hogy holnap frissen, üdén, magabiztosan, tele energiával fogsz ébredni és elűzi a tavaszi fáradtságodat, a gondokat, a stresszt.


Sajnos rajtad kívül senki nem hallotta és te is mélyen alszol. Reggel felébredsz. Mi fog történni? Honnan fogod tudni, hogy megtörtént a csoda? Honnan fogja tudni a családod, hogy eltűnt a fásultság, a zombi üzemmód, az üresség, a lelkiismeret furdalás, a szorongás, csak valami más?


Nem könnyű megtalálni a pozitív szavakat. Sajnos arra vagyunk beállítva, hogy a negatív pólust könnyebben kimondjuk, úgymond társadalmilag panaszkodjunk. Ennek is van helye, hiszen szokták mondani „sírva vígad a magyar”. Koncentráljunk a pozitív érzésekre.


Segítek, egy listával a pozitív érzéseinkről is.
Milyen pozitív érzések törhetnek rád:


 1. Figyelem: jóindulat, segítőkészség, gondoskodás, gyengédség…

 2. Nyugalom: higgadtság, békesség, derű, harmónia, ellazultság…

 3. Boldogság: öröm, szeretet, kiteljesedés…

 4. Energikusság: bizakodás, optimizmus, lelkesedés, büszkeség, céltudatosság…

 5. Bizalom: elfogadás, hála.

 6. Játékosság: izgatottság, vidámság, felszabadultság, spontaneitás, kíváncsiság…


Most pedig nézd meg a listádat, hány negatív és pozitív érzést találtál?

Olvasd fel a listádat jó hangosan és közben figyeld meg magad.

Hol érzed, hogy feszülsz, mikor a negatívat olvasod?

Hol érzed, hogy lazulsz, mikor a pozitívat olvasod?


A pozitív listádat tedd ki magad elé, jól látható helyre és fuss rajta végig minden nap. Keresd meg magadban azt az érzést. Testedben hol bizsereg, lüktet, melegszik? Már maga a tudat, hogy ennyi pozitív érzést be tudsz azonosítani, segít, hogy boldogabbnak lásd önmagad. Ezzel pedig egy új, boldogabb programot írhatsz a tudatalattidnak.


Tetszett a játék? Gyere velem a következőre is.


Ha nem szeretnél a listával bajlódni, hanem egyszerűbb megoldások híve vagy, akkor töltsd le itt az ingyenes önfejlesztő munkafüzetet.


Tavaszi önfejlesztő munkafüzet
.pdf
Download PDF • 201KB

A titok a tevéről, a boldogságról és az önismeretről

Az előző cikk elején említettem, hogy ha lomha tevének érzed magad, akkor sincs ezzel semmi baj. Sőt, a teve rendkívül szívós állat és nélkülözhetetlen. Több ezer éve hozzájárul a sivatagi népek életéhez. Annak ellenére, hogy milyen körülmények között mekkora távokat képes megtenni, neki is szüksége van a pihenésre, a feltöltődésre a boldogságához. A két púpja is jól mutatja, ha nem pihen, nem kap tápláló eledelt, akkor kicsire zsugorodik és lekonyul. Viszont elegendő pár napos pihenés és visszaáll az eredeti helyzetére.

Engedd meg magadnak, hogy odafigyelj a lelked igényeire, még mielőtt a fizikai formát öntenek.


Légy te is ismét életed Hősnője!


Szeretnéd tudatosan élni az életedet és többet megismerni önmagadból? A döntéseid, vágyaid, és érzéseid megértése is foglalkoztat? Kíváncsi vagy a hős utadra? Keress bátran és foglald le az időpontodat.


Beszélgessünk aktívan, célzottan és találjuk rá együtt a saját hősnődre.


Várlak szeretettel

Dániel Erika

a hősnő coach

erika@hosnocoaching.hu

+36-30-919-6598


81 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page