top of page

Hogyan köpd ki a savanyú cukrot tavasszal? - Még mielőtt teljesen besavanyodnál...2.rész

Frissítve: 2021. ápr. 21.

2.2.rész: A tavasz, a teve, a boldogság és az önismeret + munkafüzettelAz előző cikkben megbeszéltük, hogy hogyan működik a tudatalattink, valamint mi az az 5+1 alapérzelem, amit ha tudatosan használsz, akkor segíti a gondolataid, érzéseid szavakba öntését. Ebben a cikkben pedig játszunk. Sőt elárulom, hogy mi a közös a tavaszban, a tevében, a boldogságban és az önismeretben. Benne vagy?


Játékra fel!

Most egy játékra hívlak, amihez készíts elő tollat, papírt és a képzelőerődet. Tudod a hősnők rendelkeznek egy plusz érzékkel, az intuícióval, amit folyton fejlesztenek. De erről majd egy következő cikkben írok. Egyelőre elég lesz a képzelőerőd is.


A feladat: először olvasd el részletesen. Ha úgy érzed, fusd át még egyszer és utána játszd le magadban, az építő, bármit megelevenítő képzeleted segítségével.


A mágnes két pólusa


Ezután figyeld meg magad. Végy elő egy olyan életeseményedet, ami az elmúlt 1 hónapban történt és még mindig keserű szájízzel gondolsz vissza rá. Mondok néhány példát. Mit érzetél, mikor

 • kinéztél az ablakon és lógott az eső lába?

 • 3 fokot mutatott a hajnali hőmérő, és aznapra futást programoztál be a szabadba?

 • csippant a telód, hogy indul az online tornád, de te épp a sorozatod közepén tartottál?

 • ránéztél a tavaly tavaszi ruhidra, és előtte állapítottad meg, hogy neked nem tett jót a karanténkonyha?

 • mikor írnod kellett egy posztot, blogot, vagy videót készíteni a vállalkozásodhoz, azonban az online órák és az óvoda mentesség úgy leszippantott, hogy még a megmaradt porszemnyi motivációd is inkább a szőnyeg alá bújt?

 • mikor tudtad, hogy szívből dolgoztál a héten, azonban még mindig maradt 1-2 határidős feladatod, azonban kint ragyogó napsütésben játszottak a gyerekek?

 • mikor inkább a házi munkát (főzés, mosás, takarítás) választottad, mint a vállalkozásod építését, hiszen azzal gyorsan megélheted a sikereidet?

 • mikor tudod, hogy örülnöd kellene, hogy együtt a család a homeofíszban, homeszkólban és homeoviban, mégis 1 csepp magányra vágysz, hogy meghalld a saját gondolataidat?

 • mikor....


Bátran vedd elő a leglehangolóbb, legnehezebb, legkevésbé szerethetőbb énedet és nézz mélyen a szemébe. Nézd meg neked milyen negatív érzéseid jönnek elő? Bátran nevezd is meg őket.


Hoztam egy listát az Asszertív Akadémia jóvoltából.

Milyen negatív érzések jöhetnek felszínre:


 1. Düh: elégedetlenség, frusztráció, feszültség, ingerültség..

 2. Szorongás: nyugtalanság, aggodalom, kétségbeesés…

 3. Szomorúság: bánat, mélabú, csüggedtség, boldogtalanság…

 4. Unalom: fásultság, kedvetlenség, egykedvűség, érdektelenség, közömbösség…

 5. Zavarodottság: bizonytalanság, tétlenség, tehetetlenség…

 6. Üresség: bűntudat, lelkiismeretfurdalás, kiüresedés..

 7. Undor: gyűlölet, utálat, irtózás….


Most pedig mondd ki, mi akadályoz abban, hogy elfogadd ezeket az érzéseket? Mi akadályoz abban, hogy kimondd megértem az akkori énemet? Elfogadom ami volt, az akkor volt. Elfogadom a belső érzéseimet.


A virágzás időszaka

Térjünk át, a ló másik oldalára.


Tegyük fel, hogy ma este lefekszel és berepül hozzád egy tündér. Olyan icike-picike mint egy apró pillangó. Még annál is kisebb. Van egy hatalmas varázspálcája, amit alig-alig bír el. Most suhint egyet éjjel és azt mondja, hogy holnap frissen, üdén, magabiztosan, tele energiával fogsz ébredni és elűzi a tavaszi fáradtságodat, a gondokat, a stresszt.


Sajnos rajtad kívül senki nem hallotta és te is mélyen alszol. Reggel felébredsz. Mi fog történni? Honnan fogod tudni, hogy megtörtént a csoda? Honnan fogja tudni a családod, hogy eltűnt a fásultság, a zombi üzemmód, az üresség, a lelkiismeret furdalás, a szorongás, csak valami más?


Nem könnyű megtalálni a pozitív szavakat. Sajnos arra vagyunk beállítva, hogy a negatív pólust könnyebben kimondjuk, úgymond társadalmilag panaszkodjunk. Ennek is van helye, hiszen szokták mondani „sírva vígad a magyar”. Koncentráljunk a pozitív érzésekre.


Segítek, egy listával a pozitív érzéseinkről is.