top of page

Hogyan frissítsd fel tudatosan a lelkedet tavasszal?

1. rész: Felismerem, tehát elfogadom
Itt a tavasz, minden felfrissül. Vidáman kacsint a retek a reggeli tojás mellől, azonban mégis lomha tevének érzed magad, és semmilyen tavaszi idill nem képes mosolyt csalni az arcodra? Tarts velem a tavaszi fáradtság leküzdésében.


Mi az a tavaszi fáradtság?


A szakirodalom szerint évszakváltásból eredő átmeneti hormonális változás. Ez az időszakos állapot a változékony hőmérséklettel aktivizálódik és néhány hét után elmúlik.


Mik a testi és lelki tünetei?


A téli fényhiány miatt kevesebb szerotonin (örömhormon), de több melatonin (alváshormon) termelődik a szervezetünkben. Pont, mint a medvék mi is szeretünk télen bekuckózni a meleg otthonunkba és jó nagyokat aludni. Emellett, ha megnézzük az étrendünket, akkor jól látszik, hogy télen kalóriadúsabban, zsírosabban étkezünk. A téli mozgásszegény életmód, valamint a táplálkozásunk miatt csökken a vitamintartalékunk. Ezek hatásai pedig testi tünetekben is megjelenhetnek. Okozhat alvásproblémát, kialvatlanságot még akkor is, ha az alváshossza ideális tartományban van, azonban a minőségi alvás ideje alacsony. Csökkenhet a fizikai és szellemi teljesítőképesség, sőt még ízületi fájdalmak és fejfájás is jelentkezhet.


A hosszú, marcona tél, nem csak a testet, hanem a lelket is megviselheti. A lelki tünetek lehetnek ebben az időszakban a lehangoltság, kimerültség, borús hangulat, megmagyarázhatatlan csontig hatoló fáradtság, érzékenység, ingerültség. Valamint a halogatás is lehet egy lelki tünet, főképp a „nemszeretem” munkákkal kapcsolatban pl.: takarítás.

Mit tudsz ellene tenni?


Köszönöm, hogy eddig eljutottál. Szokták mondani, ha már megnevezed a problémát, közelebb kerültél a megoldásodhoz. Így jó úton jársz, hogy visszaállítsd a saját egyensúlyodat.


Bízom benned. Tudom, hogy te képes vagy tenni azért, hogy ismét üdébbnek, vidámabbnak, türelmesebbnek, frissebbnek érezd magad.Mit tehetsz a testedért?


Egyél jót és jól!

  • Friss ételekkel feltöltheted a vitaminkészleteidet. Egy csokor roppanós retek, egy falat újhagyma csodákra képes.

  • Pikáns, jól fűszerezett ételekkel endorfin (boldogsághormon) növekedést érhetsz el, ami felpezsdíti és lüktetővé tesz.

  • Fehérjékben gazdag ételekkel pedig az energiaszintedet tudod hatékonyan növeli.

Mozgásba lendít!

  • Ha nehezen megy a kinti mozgás, akkor érdemes motivációt keresni hozzá. Például csak az utca végégi sétálj először. Vagy hallgasd meg a kedvenc podcastodat és addig gyorsabb tempóra kapcsolsz a sétád alkalmával.

  • Mindig csak a következő lépésre koncentrálj. Nem kell éves tervet készítened, éppen elég, ha csak rövid távokban gondolkozol. Ha pedig azt elérted, jöhet az 1 lépéssel hosszabb táv.

  • Kis kertészként nyerj energiát az anyaföldből. A magyar nyelv rendkívül kifejező, hiszen a föld, a természet női energiákat mozgat meg. Már az jótékonyan hat ránk, nőkre, ha csak megérintünk egy fát. Ha pedig még ültetünk, és a kezünk között morzsoljuk szét a földet, akkor az egyenesen érezhető energiával lát el minket.

  • Akár egy déli 30 perces szunyóka is beleférhet a napodba. A 30 perc még nem zavar be az éjszakai alvás ritmusába, azonban kellően képes ellazítani és felfrissíteni.

  • Bármit teszel, menj ki és érezd meg az új erőre kapó természetet. A napsugár melengetését az arcodon, a hűs bársonyos szellő kacér táncát a hajaddal. Élvezd ki, hogy hosszabbak a nappalok és van idő kint lenni. Enged meg magadnak, hogy jól érezd magad a bőrödben.


A tavaszi fáradtság átmeneti állapot, amely néhány hét alatt helyre billenhet. Azonban, ha nem változik meg az érzeted, akkor jelezhet a lelked mást is, amelyet érdemes közelebbről is megvizsgálni. A következő részben a lelki egyensúly megteremtésével foglalkozom. Tarts velem és beszéljük át mit tehetsz a lelki békédért, hogy visszatérjen a harmónia a szívedbe.


Ha szeretnéd tudatosan élni az életedet és többet megismerni önmagadból, a döntéseid, vágyaid mögötti oldaladról, akkor keress bátran és foglald le időpontodat.

Beszélgessünk aktívan, célzottan és találjuk rá együtt a saját hősnődre.

Várlak szeretettel

Dániel Erika

a hősnő coach

erika@hosnocoaching.hu

+36-30-919-6598


61 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page