top of page

Hogyan kezdj hozzá az önbizalmad fejlesztéséhez? Segítek, hogy elindulj a gyökerétől!

Frissítve: 2022. ápr. 12.

A nők már gyerekkoruktól fogva kapják a lefojtó mondatokat, amelyek nem építik, hanem leépítik az önbizalmukat, ilyen például: "Hallgass el!", "Maradj csöndben!", "Légy szerény!", "Ne vágj pofákat!"...stb.


Mit tehetsz ez ellen felnőtt fejjel? Mit jelent az önbizalom? Mire van szükség ahhoz, hogy érezhető legyen a magabiztosság? Tanulható az önbizalom, vagy született képesség, ami megmásíthatatlan?Honnan ered a női önbizalom?

A női önbizalom összetett kérdés, mert gyakran mi nők érzelmeket helyettesítünk ezzel a szóval, nem pedig a fogalmát használjuk a mindennapokban.

Még az iskolában megtanultuk, ha ismeretlen szót tanulunk, akkor nézzünk utána a szó jelentésének. Ha ezt a tudást elővesszük, és leporoljuk, akkor a napi használatú szavak új jelentését tudjuk felfedezni.


Az önbizalom szó jelentése: "hit saját magunkban". Mennyire biztos a személy önmaga ítéletében, képességeiben és hatalmában. Személyes meggyőződése a saját képességeiben, céljaiban még akkor is, ha nem feltétlenül tud bizonyosságot kapni. Tehát még akkor is bízik önmagában, ha kívülről nem kap megerősítést, pozitív visszacsatolást. Egyszerűen csak hisz önmagában és a döntésében.


(Ön)Bizalom = bízik önmagában. Bízik benne, hogy képes változást elérni, eredményt létrehozni, értéket teremteni. Tudja, hogy van ráhatása a dolgokra, eseményekre, nem pedig elszenvedője a történteknek.


Az önbizalom nem egy stagnált állapot, hanem egy dinamikus, formázható, belső meggyőződés. Tanulható, fejleszthető, alakítható szemlélet, ami edzéssel erősíthető, akár csak egy izom.


Mi volt előbb az önbizalom, vagy a sors?

Sok nő hisz a sorsban és a sorszerűségben. Ez egy jó dolog, mert a hit segít, hogy részei legyünk egy nagyobb, jobb dolognak. Viszont mellette képes elhitetni velünk, hogy nincs rá hatásunk, csak "megtörténnek" az események.

Ne értsd félre, nem azt mondom, hogy rossz, ha hiszel a sorsban. Sőt, jó ha van kéznél legalább egy biztos pont, egy menedék, egy fogodzkodó, mikor rosszabbra fordulnak a dolgok az életedben.


Mivel tudom, hogy a nők többsége összefonódik a sorsával, és szereti kibúvóként használni a sorsszerű dolgokat (én is megjártam ezt az utat), ezért jó ha tudod, hogy a sors nem egyenlő a személyiséggel. A sors egy út, amin járunk. Az az út széles, lehet rajta lassan, gyorsan menni, kicsit megpihenni, jobbra vagy épp balra tartani. A sors nem határozza meg a személyiséget, mert azt a jellem adja. A jellem az, ami megmondja, hogy mit tudsz kezdeni a kapott utaddal, a sorsoddal.


Szabad akartodból döntheted el, hogy amit kaptál, azt hogyan és miként kezeled. Szokták mondani, hogy van, akinek egy domb az maga, a Himalája és van, akinek ugyanez a domb csak egy síkság. De végső soron az mindig is egy domb marad és te dönthetsz úgy, hogy azt minek látod.


A coaching alapja is ez, hogy szabadon eljátszunk a nézőpontokkal. Körbejárjuk és megvizsgáljuk a problémát a fa és az erdő szempontjából is. Azért, hogy lássuk a fától az erdőt is. A darabkák helyett az egész rendszert nézzük egyben, mert így csökken a nyomás, oldódik a szorongás.Hogyan láthatod, hogy mire van ráhatásod?

Ha nem vagy benne biztos, hogy milyen hatással vagy a világra, akkor vedd elő a MI NEM LENNE, HA... gyakorlatot. Ez a gyakorlat elsőre furcsa lehet, de segít, hogy megérzed a saját hatalmadat. Hiszen az önbizalom egy bizonyosság a saját hatalmadban. Neked is van hatalmad, csak meg kell érezned.


Ha szeretnél ráérezni a saját hatalmadra, akkor csatlakozz az ÖNBIZALOM+ Női Önbizalom növelő klubhoz és hetente élő bejelentkezésekkel, havi találkozókkal válj olyan magabiztos nővé, amire vágysz.


Ha már tagja vagy, akkor kattints a MEGNÉZEM gombra és nézd meg az élő videót itt.
Dániel Erika


Hősnő Coach

mobil: 06-30-820-2788

e-mail: erika@hosnocoaching.hu
39 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page