top of page

Szétfeszít az ideg, hogy „mit nem lehet ezen érteni”?


A határozott nem
Száz szónak is egy a vége. (szólás)

Gyakran mondasz igent, amikor inkább nemet mondanál? Zavar, hogy inkább elkerülöd a konfliktusokat, mint, hogy kiállj a véleményed mellett? Nehezen döntesz és utána gyakran rágódsz rajta, hogy jól döntöttél-e? Akkor jó helyen jársz itt, mert ez a módszer segít, hogy udvariasan, de határozottan kimondd, hogy mit szeretnél, vagy épp mit nem.


Ez az egészséges kommunikációs módszer erősítheti a kapcsolataidat, csökkentheti a konfliktusokból eredő stresszt, és amikor összecsapnak a hullámok a fejed felett, akkor is kéznél van, hogy nyugodtabban, magabiztosabban ki tudd fejezni magad.Dióhéjban

Az asszertív kommunikáció egy olyan kézenfekvő, tanulható módszer, amihez nem kell sok gyakorlás és máris élvezheted a hasznát. Jöhet egy nehezen kezelhető családtag, egy parancsoló főnök, egy mosolygósan kihasználó kolléga, egy állanódan késő barát, vagy egy meg nem érkezett csomag miatti elégedetlenség, te akkor is képes leszel magabiztosabban kézben tartani az események kimenetelét.A tudás hatalom
A tudás hatalom. (szólás)

Ez a módszer támogat, hogy a feszült pillanatokat is tudd higgadtabban, magabiztosabban, lazábban kezelni. Segít meghúzni a határaidat, hogy ne vállald túl magad. Megtanít elmondani, hogy mit szeretnél és mit nem. Anélkül, hogy másokat megbánts vagy a tehetetlenségtől kiszabaduljon a sárkány.
Az asszertív kommunikáció egy arany középutat jelent a meg nem értett passzív és a mindenkit legyőzni akaró agresszív közlésmódok között.Az apróbetűs különbségek

Biztosan te is találkoztál már olyan személlyel, aki lenyomja a torkodon a véleményét, akár akarod, akár nem. Vagy olyannal, akinél nem tudod eldönteni, hogy „ezzel mit akart mondani”. Gondolj rá és máris megérted a különbségeket.

Az ördög a részletekben rejlik. (közmondás)
Az ördög a részletekben rejlik. (szólás)

Az első típusba az agresszív magatartást folytató személy tartozik. Aki bizonygatni akarja az igazát, mindenáron meg akar győzni másokat. Ha úgy érzi, hogy rosszul bánnak vele, akkor haraggal reagál. Gyakran durván, szarkazmussal és mások hibáztatásával reagálja le a számára kényelmetlen helyzeteket. Szereti félbeszakítani a másik felet.


A második típusba a passzív magatartású személy tartozik. Aki inkább azt szereti, ha mások irányítják, és ha mások döntenek helyette, még ha eltérő is a véleménye. Könnyen befolyásolható, nehezen vagy nem mond NEMet. Sokszor túlvállalja magát és olyan feladatokat is megcsinál, amit nem akar. Nehezen állhat ki önmagáért, de ha megbántják, akkor mélyen hordozza magában az igazságtalanság érzését.


Persze ez egy sarkalatos példa, de tudd, hogy különböző helyzetekben különbözően viselkednek, kommunikálnak az emberek. Például egy családtaggal elnézőbbek, mint egy netes vásárlás ügyfélszolgálatával. Vagy más hangnemben beszél a gyermekével és mással a főnökével. Még az is lehet, hogy az egyik helyzetben kissé agresszív, míg a másikban inkább passzív kommunikációt használja.

Mindenki használja ezeket a kommunikációs formákat, azonban más arányban és másféle képpen. Azonban jó, ha tudod, hogy amit használsz az nincs kőbe vésve. Bármikor dönthetsz úgy, hogy szeretnéd másképp kifejezni magad, hogy jobban tudd érvényesíteni a szándékaidat, vagy megoszd, hogy mi, az amivel átlépnek a határaidon. Te is megtanulhatsz egy pozitívabb, asszertív gondolkodás és viselkedésmódot.Módszer, az egészséges érdekek érvényesítéséhez

Az asszertív beszéd megtanulása lehetővé teszi, hogy őszintén, egyenesen és magabiztosan ki tudd fejezni, hogy mit szeretnél, vagy mit nem. Nyugodt hangnemben megtanulhatod kifejezni mire van szükséged, vagy épp nincs. Lazábban kifejezheted, hogy mit tudsz elfogadni és mit nem. Megtanulhatsz könnyek és dühkitörés nélkül fogadni a bírálatot. Megakadályozhatod, hogy a konfliktusoktól való félelem elnémítson. Bátrabban, magabiztosabban meghúzod a határaidat, amiket jogodban áll megvédeni. Mindeközben nyitott maradhatsz mások nézeteire is, még akkor is, ha azok különböznek a tiédtől. Megtanulhatsz dicséretet és bírálatot adni és kapni egyaránt.
36 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page