A coach jelentése

Frissítve: jan. 12.


- Helló, szia coach vagyok, coachként dolgozom.

- Tényleg? Ez valami divatos szakma? Mert mostanában gyakran hallani.A bemutatkozásom általában kétféle reakciót szokott kiváltani:

  • Van, aki már hallott a hivatásomról, és visszakérdez, hogy „de jó, már te is? Ez mostanában olyan divatosan hangzik”, vagy „az olyan, mint a pszichológus?

  • Van, aki nagy szemekkel, vagy épp pironkodva lesüti a szemét, és inkább elkerüli a témát, nehogy olyat mondjak, amit esetleg nem tud, vagy nincs rá felkészülve.

Tapasztalatom szerint nehéz kiigazodni ebben a világban. Nem könnyű a rengeteg coach irányzat között megtalálni, hogy pontosan mit is csinál egy coach? Mit jelent a coach szó, aminek magyar gyökerei vannak? Mi az, amit biztosan nem csinál egy jó coach? Mivel tud többet adni, mint egy barátnő? Milyen egy hősnő coach?Hogyan tud támogatni egy life coach? Töltsd le itt az ingyenes segédanyagot. Ki is az a coach?


A coach szó egy angol szó, aminek magyar gyökerei vannak. A coaching szó eredete a kocsi szavunkból fakad. Még ma is Tata mellett van Kócs község, aminek múzeumjában megtekinthető (ahogy Wiesner Edit mestercoach is fogalmaz németül Kutsche”) az a kocsi, amely az 1500-as években valódi újdonság volt, mert a távolsági közlekedést új dimenzióba helyezte, az akkori utazók luxusjárművének számított. Hiszen elérhető volt, és célba vitte őket.A coach szó jelentése edző. A sportból került át először a multik üzleti világába, majd pedig a mindennapi életbe.

A coach olyan, mint egy edző. Aki segít, támogat, hogy a legjobbat tudd önmagadból kihozni. Azonosítja a sportoló erősségeit, gyengeségeit, felméri a lehetőségeit és felkészíti az esetleges veszélyekre is. Tudatosan építi fel a sportoló céljához igazodó tervet, amely megugorható, de fejlesztő is egyben. Az edzések alkalmával folyamatosan fenntartja a sportolóban a motivációt, a vágyat, a plusz tüzet az álmai eléréséhez. A jövőre összpontosít, és a megerősítésre fókuszál. Egy jó edző ismeri és szereti a sportolóját.


Egy jó coach is ilyen edző, egy lelki edző. Aki azért dolgozik, hogy az ügyfelei (coachee) jobban érezzék magukat, elérhető és megvalósítható célokat állítsanak fel az élet különböző területein. Megmutatja számukra azokat az összefüggéseket, oksági kapcsolatokat, amelyek segítik, hogy sikerre vigyék terveiket. Feltárja azokat a bennük szunnyadó rejtett lehetőségeket, amelyek eddig nem kerültek a látóterükbe, esetleges probléma beszűkülés miatt. Valamint figyelmezteti azokra a veszélyekre is, amelyekkel érdemes foglalkozni, a stratégiájuk kidolgozása során.Egy jó coach támogatja az ügyfeleit, hogy önmagukkal és belső énjükkel tudjanak kapcsolódni. Merjenek és bízzanak önmagukban. Tudjanak meríteni erőt, energiát a bennük rejlő erőforrásokból. Tudatosan lépdeljenek a jövőjük felé, és ne féljenek új lehetőségeket kipróbálni, új megoldásokat kidolgozni.
Hogyan találhatod meg a hozzád leginkább illő coachot? Töltsd le az ingyenes segédanyagot, ami 8 támpontot is ad neked hozzá. Mi NEM egy jó coach?

Egy jó coach NEM

  1. tréner, mert nem ugyanazt a receptet adja mindenkinek, hanem személyre, problémára, témára kidolgozott testreszabott egyedi stratégiát dolgoz ki.

  2. pszichológus, mert ügyfelei nem betegek, sérültek, hanem egészséges, fejlődni vágyó egyéniségek, akik csupán megtorpantak, összezavarodtak, elakadtak a felgyorsult világunkban.

  3. a múlttal foglalkozik, hanem arra erőforrásként, gyökérként tekint, viszont arccal a jövő felé fordít.

  4. a hibákra, hanem a megoldásokra fókuszál.

  5. tanácsadó, mert nem kész megoldásokat ad, hanem aktív kérdéseivel segít legalább 3 alternatívát feltárni és katalizálni.


A coaching nem egy baráti beszélgetés, mert:

  • csak az ügyfél (szakszóval: coachee) problémájával foglalkozunk az ülések alatt, nem pedig a coachéval.

  • strukturált, amelyek lépéseit itt tudod megnézni.

  • fejlesztő eszközöket, munkafüzeteket használ.


Egy jó coah nem a „miértekre”, hanem a „hogyanokra” fókuszál, nem kijelent, hanem kérdez.
Mi fog történni a beszélgetések során? Kattints ide és nézd meg, milyen egy coaching folyamat. Milyen coach vagyok én?

Nagy utat bejártam, amíg megvalósítottam az álmaimat. Ezért hiszem és tudom, hogy meg lehet valósítani. Az álomból megvalósítás főzetének alapja egy nagy adag bátorság, egy csipet önbizalom, és egy maréknyi elszántság. Ha lenne instant változat, akkor biztosan így indulna, de sajnos én még nem találtam meg a titkos receptet. :)Azt viszont tudom, hogy a nőknek a béka s@gge alatt van az önbizalma. Az önbizalom pedig meghatározza, hogy hogyan állunk mi nők az akadályokhoz és a kudarcokhoz.


A női önbizalomhiány sok rétű, mert fakadhat a múltból, a neveltetésből, az iskolából, a társadalmi megítélésből. Azt látom, hogy ciki elégedettnek és boldognak lenni. A dicséreteket inkább kapni szeretnénk, de nem tudunk mit kezdni vele, ezért kínosan érezzük magunkat tőle. Amikor meg adni lehetne, éppen ellenkezőjét tesszük, amit szeretnénk és inkább nem adunk senkinek semmit. A szívünk mélyén viszont olyan jól esik, ha valaki elismerné végre a fáradozásainkat.Szeretnél magabiztosabb lenni? Töltsd le az ingyenes önbizalom növelő tippeket. 


Bevallom nagy fába vágtam a fejszémet, ugyanis az én misszióm az, hogy a kisgyermekes anyukákat feltöltsem magabiztossággal, önbizalommal. Teszem ezt értük is és a kislányomért is. Szeretném, ha mi nők jó példaként járnánk a lányaink előtt, hogy ők is fel tudják ismerni a bennük rejlő lehetőségeket, értékeket, magabiztosabbak legyenek az élet különböző területein.


Szeretném megerősíteni a nőket, hogy higgyenek önmagukban, és tudják, hogy nem csak anyák, hanem hús vér nők is egyben.


A karantén lezárásai a női önbizalmat még jobban megtépázta, mint előtte bármikor. A bezártság, a társaság hiánya, a gyerekek miatti lestrapáltság miatt nem volt erejük, kedvük, motivációjuk, hogy önmagukkal is foglalkozzanak.


Tudom, hogy egy gyermek születése egyébként is teljesen megborítja az addigi életet. Az évek alatt az elvek elszállnak és a csupasz valóság veszi át a helyét.


A gyerekek születése előtt volt egy megszokott ritmus, amiben élt a nő. Elment dolgozni, fodrászhoz, plázázni, volt idő felnőtt társaságra és önmagára. Azonban az otthon töltött idő ezt teljes mértékben átrendezte, ami nem jó és rossz, csupán átalakult. A nők életében ez az időszak egy kézifék berántásával ér fel, és közben a kerekek még haladnának tovább.


Új irányt vesz az életük. Átrendeződnek a családon belüli szerepek és megváltozik a fontossági sorrend is. Minden először a gyermekről szól, ami így van jól. Azonban, ahogy a gyermek kezd leválni úgy kellene visszatérni a nőnek is az anyaság szerepe mellett. Ez pedig gyakran nehézségekbe ütközik.


Van, hogy önzőségként éli meg az anya, ha magával is szeretne foglalkozni. Kicsit elszeretne csendesedni és felnőtt társasággal lenni, vagy el szeretne jutni csupán fodrászhoz, vagy egy jóga órára. Szerencsére már sok olyan lehetőség van, amely hozzásegíti az anyákat, hogy közösséget tudjanak alkotni gyermekükkel is. Azonban ide el kell jutni, nyitottságra és elfogadásra van hozzá szükség. Sokszor viszont pont ez a hiányzik a kisgyermekes anyukáknak. Annyi elvárás zúdul rájuk naponta, hogy hogyan "kell" tökéletesen csinálni, hogy ennek már nem tudnak megfelelni és inkább bezárkóznak, elmagányosodnak.
A kisgyermekes anyukák gyakran félnek, bűntudatuk van, szomorúak, csalódottak a megváltozott a testük, az érzéseik, a vágyaik, a gondolataik miatt. Közben pedig elmagányosodnak a kényelem mocsarába. Gyakran kényelmesebb a megszokott mókuskerék, mint valahová elmenni, amit nem ismernek, és idegenek vannak ott, akik ki tudja, hogy mit gondolnak. Ebben egy barátnő támogatása nagy segítség lehet.


Sajnos ezt a helyeztet még tetőzi az is, ahogy közeledik a munkába visszatérés lehetősége. Félnek a változástól, a fogadtatástól, és az új időbeosztástól. „Hogyan fognak fogadni?” „Hogy fogom tudni megoldani, hogy 100%-ban anya legyek a munkám mellett?” „Nem teszek rosszat a gyermekemmel?” „Már nem szeretném azt csinálni, amit előtte?” „Mi lesz az álmaimmal? Már mindig fel kell adnom önmagamat?” És még sok száz ehhez hasonló téma merül fel bennük, amit ha nem tudnak valakivel megbeszélni, akkor görcsbe rándul a gyomruk, beáll a derekuk, megfájdul a válluk, fejük. Tehetettlen, döntésképtelennek érzik magukat, mintha egy satuban lennének befogva.Ebből gyakran a környezetük csupán annyit vesz észre, hogy türelmetlenek, pattogósok, parancsolgatóbbá, sárkányossá válnak, vagy hangosan mártírkodnak. Mindeközben azt kapják meg, hogy „boldognak kellene” lenniük, hiszen ők „csak” otthon vannak és „csak” gyerekkel kellene foglalkoznia. Ez pedig még inkább nyomás alá helyezi őket.

Nekik szeretnék segíteni, hogy van másik megoldás is. Támogatlak, hogy megtaláld a saját boldogabb megoldásodat. Tapasztalatom szerint már maga az, hogy van kivel beszélgetni, megosztani az érzéseket, aki segít beazonosítani, képes helyre billenti az egyensúlyt és máris enyhül a stressz okozta nyomás és jobban érzed magad tőle. Sőt ehhez még bevált gyakorlatok is társulnak, amelyek képesek egy új irányba kimozdítani, új lehetőségeket feltárni, amelyet a probléma fókusz miatt nem tűntek fel. Ezen kívül még számtalan online és személyes technikát alkalmazok, amelyeket te is megtapasztalhatsz, ha eljössz hozzám.Szeretnéd, hogy segítsen az aktuális helyzetedet átlátni egy szakember? Kattints ide és foglald le időpontodat. 

Ha tetszett a cikk oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!


Maradjunk kapcsolatban!Minden nő hősnő! Csak nem mindig érzi annak magát.


Hősnő Coach


Mobil: 06-30-820-2788


Email: erika@hosnocoaching.hu


64 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése